2025 Specimen Paper

This is the 2025 Specimen Paper for Class 10, Computer Applications made by CISCE for the students appearing for the ICSE (Indian Certificate of Secondary Education) examinations.

This website was created by Santanu Paul using HTML5, CSS, and vanilla JavaScript. It uses the github-markdown-css framework to make the website look more modern and elegant with minimal efforts.

The source for the questions in this website is from knowledgeboat.com and cisce.org. This paper was obviously not created by me whatsoever. You can find a demo pdf file in the root directory in the github repository or from here.


Maximum Marks: 100

Time allowed: Two hours

Answers to this Paper must be written on the paper provided separately.

You will not be allowed to write during the first 15 minutes.

This time is to be spent in reading the question paper.

The time given at the head of this Paper is the time allowed for writing the answers.


The Paper is divided into two Sections.

Attempt all questions from Section A and any four questions from Section B.

The intended marks for questions or parts of questions are given in the brackets [].


Instruction for the Supervising Examiner

Kindly read aloud the Instructions given above to all the candidates present in the Examination Hall.


Section A

(Attempt all questions from this Section.)

Question 1

[20]

Choose the correct answers to the questions from the given options.

(Do not copy the question, write the correct answers only.)

  1. Name the below structure:

    1. One dimensional array.
    2. Two dimensional array with 4 rows and 5 columns.
    3. Three dimensional array.
    4. Two dimensional array with 5 rows and 4 columns.
    Answer: (b) Two dimensional array with 4 rows and 5 columns.
  2. "Java compiled code (byte code) can run on all operating systems" — Name the feature:

    1. Robust and Secure.
    2. Object Oriented.
    3. Platform Independent.
    4. Multithreaded.
    Answer: (c) Platform Independent.
  3. The size of '\n' is:

    1. 2 bytes.
    2. 4 bytes.
    3. 8 bytes.
    4. 16 bytes.
    Answer: (a) 2 bytes.
  4. Identify the operator that gets the highest precedence while evaluating the given expression: a + b % c * d - e.

    1. +
    2. %
    3. -
    4. *
    Answer: (b) %.
  5. Which of the following is a valid Java keyword?

    1. If
    2. Boolean
    3. static
    4. Switch
    Answer: (c) static.
  6. The output of the following code is:
    System.out.println(Math.ceil(6.4) + Math.floor(-1-2));

    1. 3.0
    2. 4
    3. 3
    4. 4.0
    Answer: (d) 4.0
  7. Which of the following returns a String?

    1. length()
    2. charAt(int)
    3. replace(char, char)
    4. indexOf(String)
    Answer: (c) replace(char, char).
  8. Which of the following is not true with regards to a switch statement?

    1. Checks for an equality between the input and the case labels.
    2. Supports floating point constants.
    3. break is used to exit from the switch block.
    4. case labels are unique.
    Answer: (b) Supports floating point constants.
  9. Consider the array given below:
    char ch = {'A', 'E', 'I', 'O', 'U'};

    Write the output of the following statement:
    System.out.println(ch[0] * 2);

    1. 65.
    2. 130.
    3. 'A'.
    4. 0.
    Answer: (b) 130.
  10. To execute a loop 10 times, which of the following is correct?

    1. for (int i = 11; i <= 30; i += 2)
    2. for (int i = 11; i <= 30; i += 3)
    3. for (int i = 11; i < 20; i++)
    4. for (int i = 11; i <= 21; i++)
    Answer: (a) for (int i = 11; i <= 30; i += 2). The other loops execute: (b) 7 times, (c) 9 times, and (d) 11 times.
  11. A single dimensional array has 50 elements, which of the following is the correct statement to initialize the last element to 100.

    1. x[51] = 100
    2. x[48] = 100
    3. x[49] = 100
    4. x[50] = 100
    Answer: (c) x[49] = 100.
  12. Method prototype for the method compute which accepts two integer arguments and returns trye/false.

    1. 2 bytes.
    2. 4 bytes.
    3. 8 bytes.
    4. 16 bytes.
    Answer: (a) 2 bytes.

Question 2

  1. Rewrite the following code using single if statement. [2]

    1. Do this.
    2. Do that.


Section B

(Attempt any four questions from this Section.)

The answers in this section should consist of the programs in either BlueJ environment or any program environment with Java as the base.

Each program should be written using variable description / mnemonic codes so that the logic of the program is clearly depicted.

Flowcharts and algorithms are not required.

Buffered Reader / Data Input Stream should not be used in the programs.

Question 3

[15]

Define a class with the following specifications:

Class name: Bank.

Member variables:
double p — Stores the principal amount.
double n — Stores the time period in years.
double r — Stores the rate of interest.
double a — Stores the amount.

Member methods:
void accept()        — Input values for p and n using Scanner class methods only.
void calculate()   — Calculate the amount based on the following conditions:

Time in (Years) Rate (%)
Upto ½ Year 9%
> ½ To 1 Year 10%
> 1 To 3 Years 11%
> 3 Years 12%